Programok > Népi hagyományok

A tradicionális népi építészet és kultúra szerelmeseinek elég csak végigsétálni a falun, az autentikusan rendbe hozott, gyönyörű nádfedeles parasztházak között, szinte maguk előtt láthatják ennek az egykori halászfalunak az életét. Az alábbi videókon nem csak a népi építészet fennmaradt emlékeit nézhetik meg, hanem Csuti Pista bácsi, az egyik tihanyi őslakos segítségével tényleges bepillanthatnak a Tihany és az itt élő emberek múltjába és mindennapi életébe: hogyan főztek, miket ettek, hogyan tisztálkodtak, milyen nehézségekkel küzdöttek, nap mint nap. Tihany Pista bácsi felejthetetlen stílusában, aki éppen szőlőjét szántotta lovaival, amikor sikerült rávennünk erre a rendhagyó idegenvezetésre...

A népi építészet emlékei

Tihany középkori eredetű, hagyományos kultúrája az 1950-es évekig élőnek mondható. A vár, ill. az apátság birtokain dolgozó tihanyi lakosok jellemzően szegények voltak, ez építészetükben is megmutatkozott. Gyakran egy telken több egyszoba-konyhás zsellérházat is építettek. A házakban jellemzően középen volt a füstös konyha - a füstkémény nélküli háztetőn és az ajtón távozott - amit a 19. században felváltott a szabadkéményes, füstelvezetésű konyha. A konyha mellett volt egy szoba, a másik oldalon a kamra, pajta és istálló. A konyhában kemencével, a szobában ún. szemes cserépkályhával fűtöttek. A házak fala sövényfonású tapasztott fal, fehérre meszelve és sárba rakott jellegzetes szürke színű tihanyi bazalttufa kőfal, fedele nád. Bútorzata több korosztályt kiszolgáló keményfából készült. A számos műemlék jellegű házból ma eredeti állapotban, berendezve látogatható a Pisky sétányon az ún.parasztgazda háza, és a halászcéh háza, a Batthyány J. utca végén a fazekasház, a többi védett ház ma is lakott vagy egyéb turisztikai célokat szolgál.

Tihany info blog

Friss program és rendezvényinformációk olvashatóak a Tihany-info blogon.

Megújult a Tihany Turizmusáért Egyesület honlapja

Egyesületi összefogásban megújult az Tihany Turizmusáért Egyesület honlapja. Benne kulturális és programinformációk, valamint egy online szállás foglalási rendszer.